neděle 28. srpna 2011

Bítov - dovolená 2011












Naše poslední zastávka na letošní dovolené byla na hradě Bítov. Protože to byl opět náhodný výběr po cestě domů, tak jsme se tam dostali až v podvečer, prohlídky interiérů již nebyly, ale po celodenní únavě nám stačila procházka po nádvoří a exteriéry.

Hrad Bítov byl založený na strmém ostrohu nad soutokem Dyje a Želetavky, dnes nad hladinou Vranovské přehrady. Původně dřevěný hrad, byl brzo nahrazen hradem kamenným. Vznikl již ve 2. čtvrtině 12. století jako románská pevnost střežící moravskou hranici.

Telč - dovolená 2011












Cestou domů jsme jeli přes Telč. Bohužel tam zrovna probíhaly nějaké historické slavnosti, takže hromady lidí, těšila jsem se, jak si vyfotím krásně náměstí... a ono to nešlo, všude stánky, auta, lidi... Z náměstí jsme rychle zmizeli a pak se jen procházeli v parku.

Telč - nádhernou polohou mezi třemi rybníky a obrovským množstvím kulturně historických památek zřejmě nemá město Telč v našich zemích obdoby. Po zásluze bylo jeho jádro v roce 1992 zapsáno Organizací spojených národů do seznamu světového dědictví.

pátek 26. srpna 2011

Červená Lhota - dovolená 2011













Zámek Červená Lhota exteriéry nezklamal, interiéry jsme tentokrát vynechali hlavně z časových důvodů. Místo řady u pokladny a čekání na prohlídku jsme si v klidu zajezdili na loďce po zámeckém rybníku - vřele doporučuju!

Je to jeden z našich nejznámějších a nejfotografovanějších zámků, romantická stavba na skalnatém ostrůvku uprostřed rybníka, často vyhledávaná filmaři, zejména pro natáčení exteriérů pohádkových příběhů.
Původní raně gotická tvrz byla proměněna na renesanční zámek po roce 1530. Název Červená Lhota se poprvé objevil koncem 16. století, kdy objekt dostal červenou omítku. V polovině 19. století byl zámek upraven novogoticky, renovace v letech 1903 - 1912 mu však vrátila původní renesanční vzhled. Čtyři křídla patrové stavby s malým nádvořím zabírají celou skálu vystupující z rybníka, jihozápadní nároží vyrůstá přímo z vody. Vstup do brány přes vodu je po kamenném mostě z roku 1622, uvnitř objektu jsou cenné renesanční a rokokové interiéry.

čtvrtek 25. srpna 2011

Hluboká nad Vltavou - dovolená 2011











Naše cestování pokračovalo návštěvou Státního zámku v Hluboké nad Vltavou. Počasí nám přálo, ale když jsme končili prohlídku, tak venku se spustila průtrž mračen a další hodinu se střídal déšť se sluníčkem. Přesto to náš zážitek z prohlídky nemohlo pokazit. Nějaké fotky jsem stihla před prohlídkou, něco málo pak mezi přeháňkami. Opět nacvakána spousta záběrů, ale zatím vkládám takovou tu klasiku.
  
   Zámek Hluboká byl původně založen jako strážný hrad v polovině 13. století českými králi a jako královský majetek byl dáván často do zástavy. V držení se zde vystřídalo několik šlechtických rodů. Mezi významné patřili např. Pernštejnové, kteří založili v roce 1490 nedaleký rybník Bezdrev, rozlohou druhý největší v Čechách. Významný šlechtický rod pánů z Hradce zakoupil hlubocké panství v roce 1561. O dva roky později nechali noví majitelé původní gotický hrad stavebně upravit na renesanční zámek. Koncem 16. stol. byl dalším majitelem panství rod Malovců z Malovic, jako protestanti však přišli o majetek v roce 1619 a o čtyři roky později jako náhradu za válečné pohledávky získal panství od císaře Ferdinanda II. Habsburka španělský generál Don Baltazar de Marradas. Od jeho synovce v roce 1661 koupil Hlubokou Jan Adolf I. Schwarzenberg. Schwarzenbergové pobývali na Hluboké do konce roku 1939, kdy poslední majitel Dr. Adolf emigroval před nacisty do zámoří. O svůj majetek definitivně přišli zvláštním zákonem Lex Schwarzenberg v roce 1947.




středa 24. srpna 2011

Temelín - zastávka na dovolené 2011






Naše další cesta vedla kolem Temelína. Není to zrovna atraktivní téma, tak jsem si výjimečně pohrála s úpravou.

Jaderná elektrárna Temelín, obecně často nazývaná Temelín, je elektrárna s největším instalovaným výkonem v České republice. Stojí v obci Temelín v Jihočeském kraji, v okrese České Budějovice. Elektrárna je častým terčem kritiky ze strany českých i zahraničních ekologických organizací a hornorakouské vlády. Jedná se také o jedno z ústředních témat česko - rakouské politiky. V roce 2007 to byla nejnovější jaderná elektrárna
v Evropě.

Táborské podzemí - dovolená 2011











Když už jsme byli v Táboře, tak jsme si nemohli nechat ujít návštěvu jeho podzemí. Bohužel stále se učím, takže fotky jsou jaké jsou, byla jsem ráda, že to vůbec fotí:-)

Středověké podzemí se rozkládá pod starým městem. Je velmi vyhledávanou táborskou atraktivitou. Podzemí bylo zbudováno v 16. století. Tvoří jakýsi labyrint, ve kterém však lze jen těžko zabloudit. Pro veřejnost je zpřístupněna část pod Žižkovým náměstí v délce 650 metrů.