sobota 31. prosince 2011

Poslední letošní vycházka a zároveň první sněhová








Včera konečně začalo pořádně sněžit. Dva dny před Štědrým dnem trošku spadlo, ale byl to jen poprašek, včera napadlo během půl dne minimálně 10 cm. Zuzka je bohužel nemocná, tak si sněhu naplno užívat nemůže, ale na chvilku jsme vyběhly, chtěla si okuknout už stojících pár sněhuláků... Byla to vycházka první sněhová a zároveň poslední v roce 2011. 

Tak všem hlavně hodně zdraví do nového roku 2012!

Náš letošní stromeček





I když není úplně dokonalý, tak pro nás byl stejně zase nejkrásnější...

úterý 27. prosince 2011

Mechanický dřevěný betlém v Horní Lidči






















Toto rozmazané poslední fuj je jen pro ukázku, jak je betlém velký, nestihla jsem vyfotit líp, zavíralo se.

Dnes jsme si udělali výlet do nedaleké Horní Lidče na nově otevřenou expozici nádherného vyřezávaného betlému. Všem jeho návštěvu doporučuju, opravdu to stojí za to!


V betlému je možné shlédnout mimo jiné dřevořezby čtyřiceti nejzajímavějších míst Zlínského a Trenčínského kraje, například Hostýn, Velehrad, hrad Buchlov, zámek Buchlovice, Radhošť, Trenčínský hrad, zámek Bojnice atd. Část betlému je vyhrazena také dřevěným stavbám z Horní Lidče.
Velkým lákadlem jsou pohyblivé figurky, jejichž prostřednictvím v našem betlému ožívají stará řemesla a zvyky. Obdivovat můžeme 65 mechanicky se pohybujících figur. Betlém byl realizován ve spolupráci s partnerskou obcí Dohňany na Slovensku. Betlémská scéna je umístěna na ploše 170 m², z toho samotný betlém má plochu 50 m². V betlému je osazeno asi 220 figur, z toho 65 pohyblivých, více jak 100 vyřezávaných staveb.



A ještě poslední záběr pro srovnání velikosti s "človíčkama" :-)

čtvrtek 22. prosince 2011

Perníčky na poslední chvíli





První letošní várka perníčků dělaná před Mikulášem je fuč. Tak na poslední chvilku jsme ještě se Zuzkou dělaly další, dneska jsme zdobily. Měla jsem v Zuzce vydatnou pomocnici a na svůj věk se úkolu zhostila úspěšně. Na poslední fotce jsou její vlastní výtvory, bez mé pomoci. Jen malinko okukovala ty moje a pak přidala svou improvizaci:-) Akorát si chudák při zdobení dalších některé čerstvě nazdobené rozmázla...

Levanduloví andělíčci


Jako každý rok jsem vytvořila vánoční dárek pro paní učitelky do mateřské školky. Letos to byli levanduloví andělé a myslím, že se jim líbili.

neděle 18. prosince 2011

Když u nás byl Mikuláš






Protože Zuzka už je velká holka, tak letos poprvé u nás Mikuláš proběhl relativně v klidu. Jen čert musel zůstat na chodbě a když se ukázal, tak jsem stačila jen blesknout a musel zmizet. Kdo by se takového čerta taky nebál:-)

Perníkové svícny



Každoročně - už popáté - se přihlašuju na našem Mikulášském jarmeku do soutěže o "Najpěknější mikulášský perník". Letos se mi moc nedařilo, poprvé jsem se ani neumístila, ale vůbec mi to nevadil, protože tam byly skvělé výtvory, které si ocenění rozhodně zasloužily víc. Ke štěstí mi stačilo, že coby "tajný pozorovatel" jsem viděla, že se můj výtvor návštěvníkům líbí:-)

Rozvěcování vánočního stromu






Protože to trošku flákám, tak musím dohánět resty a fotky budou vloženy s časovou prodlevou:-)
V pátek 2. prosince se u nás rozvěcoval vánoční strom na náměstí a Zuzka chtěla být za čertici. Hrdinka byla jen do chvíle, než se kolem prohnali "opravdoví" čerti:-)
Na poslední fotce se starší "kolegyní" se hodně přemáhá a spíš to byl takový fofr, že než se vzpamatovala, aby spustila sirénu, tak velká čertice byla pryč.