neděle 19. února 2012

Období karnevalů

Každoročně navštěvujeme tři karnevaly.
V mé rodné obci, v mém nynějším bydlišti a pak mají děti ještě ve školce. Letos se všechny tři sešly během pěti dnů po sobě.
Fotky mám opravdu jen a pouze dokumentační, některé jsou neostré, kompozičně taky ne zrovna ideální, velká většina s bleskem... prostě jsem to foukla na automat, jinak bych byla úplně bez fotek... holt si s tím zatím fakt neporadím a radši automatické fotky, než žádné:-)

Jako první byl karneval v DL.









Další karneval ve VK s Míšou Růžičkovou.
Kostým jsem Zuzce vyráběla doma, o to větší bylo moje zděšení, když tam hned po našem příchodu pobíhala její dvojnice:-))









A poslední proběhl ve školce... tam byl její obdivovatel Kubíček jako kolega Silák ze Šmoulí vesničky:-)





čtvrtek 9. února 2012

Barevné Pulčínské ledopády















Pulčínské skály, které mám na blogu vkládané někdy na podzim, skrývají v zimě ledový poklad. Pod převisy a puklinami zasněžených skal září několikametrové ledopády a rampouchy s unikátním oranžovým zbarvením. Vypravili jsme se tam sice asi v mínus deseti, našlapali jsme ve sněhu pár kilometrů, ale stálo to za to. Určitě se tam chci někdy za měsíc ještě jednou podívat.

Některé přírodní zajímavosti jsou k vidění po celý rok, zatímco jiné můžeme obdivovat pouze v nejchladnějším ročním období. Nezbytnou podmínkou pro jejich vytvoření je totiž mráz a s ním spojený vznik ledu. Přírodní rezervace Pulčínské skály - Hradisko se rozkládá v jihozápadní části pohoří Javorníky na pomezí Moravy a Slovenska. Od ledna do března, když se střídají mrazy s oblevami, se ve skalních puklinách a na převisech, v místě zvaném Propadlý hrad, vytvářejí mohutné ledopády a rampouchy, které mohou dosahovat až čtyř metrů. Ještě donedávna se místní lidé i geologové domnívali, že oranžové tóny způsobuje voda prostupující puklinami v pískovcích, která s sebou nese mikroskopické částečky sloučenin železa. Tuto teorii vědci v roce 2008 vyvrátili, zjistili totiž, že zbarvení způsobuje mikroskopická sněžná řasa žijící ve sněhu a ledu. Díky řasám, které byly poprvé objeveny ve Vysokých Tatrách roku 1947, se vytváří zvláštní zabarvení ledu od krvavě červených, oranžových, žlutých nebo zelených tónů. Pulčínské ledopády se obvykle začínají vytvářet počátkem nového roku, během několika týdnů svůj objem mnohonásobně zvětší a maxima na přelomu února a března dosahují největších rozměrů.