čtvrtek 26. července 2012

Hrad Brumov - strážní hrad Valašského království

Máme tu na prázdninách synovce Marečka, tak jsme si dnes vyjeli na Brumovský hrad, který máme jen 7 km od nás, naposledy jsme tam byli na prohlídce asi před 4 lety. Počasí nebylo od rána nic moc, odpoledne se vyčasilo, ale stejně jsme tomu málem neutekli... doslova úprkem jsme brali schody z hradu dolů na parkoviště, pár kapek jsme posbírali po cestě, ale největší průtrž začala, až jsme zabouchli dveře od auta, tak to nám to nakonec vyšlo.
Přidávám pár fotek, většina z nich jen opět dokumentačních:-)

Nejstarší zpráva o stavbě hradu pochází z roku 1224. Byl založen v pozdně románském slohu nejspíše za vlády Přemysla Otakara I. někdy počátkem 13. století. Lze předpokládat, že předchůdcem kamenného hradu byla na tomto návrší nad Brumovem stavba dřevěná. Původně královský hrad Brumov stojící při vojensky a obchodně důležité cestě Vlárským průsmykem spojující Pováží s Pomoravím byl po celá staletí nejvýznamnějším objektem pro dějiny a ochranu kraje. Při velkém požáru v roce 1760 vyhořel hrad i s panským archivem. Po druhém velkém požáru v roce 1820 byl v roce 1827 trvale opuštěn a změnil se v ruinu. V 70. a 80. letech 20. století probíhal na hradě archeologický výzkum, v 90. letech se podařilo hrad zakonzervovat a v roce 2000 zpřístupnit veřejnosti.
Prostor spodního hradu je částečně přebudován v malý amfiteátr s podiem a využíván k pořádání různých kulturních a zábavných akcí, divadel, koncertů a podobně.






















středa 18. července 2012

Jeduuuuuuu! Konečně:-)

V březnu dostala Zuzka k narozeninám kolo a jelikož je perfekcionalista, tak si myslela, že sedne a pojede... a ono to nešlo tak hladce... Dvakrát jsem s ní měla nervy, pak jsme to zabalily, sama už neměla zájem. Minulý týden si to vzal za úkol tatínek a za 10 minut už fičela pod balkónem... Neumí se teda zatím rozjet, ale důležitější je, že umí zastavit.
Jinak samozřejmě velký podíl na tom, že sedla a jela, má odrážedlo! Jezdila na něm dva roky, naučila se perfektně ovládat rovnováhu, takže jsem odmítla na "velké" kolo namontovat přídavná kolečka... a ejhle, ono to jde i bez nich.
Přikládám pár dokumentaček z dnešní jízdy, sice sluníčko nesvítilo, ale nové sluneční brýle a nová kabelka byly prostě nezbytností:-)